12 mars  2003  Hem
Elöverkänsligas Riksförbund - www.feb.se
 Svenska Sidorna

 

Nålen och höstacken

Ett vanligt argument i EMF debatten är att vetenskapsmännen är oeniga, att visst finns det rapporter som visat på samband, men andra visar ju ingenting. "Vi vet ingenting", "det är inte vetenskapligt bevisat", "det krävs mer forskning innan vi kan ta beslut".


Om hundra personer söker genom en höstack efter en nål, en nål som någon tror ska finnas där, och den första misslyckas. Ska då person två också försöka? Om tio personer försökt och inte hittat något, är det då värt att fortsätta? Har dessa tio personer rätt att hävda att vi "bevisat att det inte finns någon nål i höstacken"? Vad har man egentligen visat? INGENTING. När den ett hundrade personen säger "Aj! Jag hittade den" vad händer då?

Det är ju 99 studier som visat att ingen nål finns (typiskt felaktigt ordval, det borde vara hittats), och bara en som påvisat en nål. "Forskarna är oeniga", "det krävs mer forskning", "det är inte vetenskapligt bevisat"* säger då någon. Detta är felaktigt. Man KAN INTE rösta om saken, då skulle Gallileo, Newton, Einstein, eller alla de andra stora vetenskapsmännen blivit brutalt nedröstade! Nålen är hittad! Om ingen kan kritisera fyndet i sig, då måste det gälla.

Hur kommer det sig att man i EMF sammanhang verkar totalt ha glömt allt vad logik och vetenskapsteori heter?

Vetenskap är knappast en demokratisk process, det FÅR den inte vara!

    Clas Tegenfeldt, 960411
*  Not. Vad menas egentligen med ett vetenskapligt bevis? När kan ett sådant finnas?