12 mars  2003  Hem
Elöverkänsligas Riksförbund - www.feb.se
 Svenska Sidorna

 
Bredband. Nedsmutsning av elnätet

DEBATT Nya Wermlandstidningen
27 december 2000
 

Varje gång du pratar i en mobiltelefon passerar dina mikrovågor igenom din egen hjärna, men också genom byggnader och andras kroppar på väg till en basstation som sedan skickar vidare mikrovågorna genom andra byggnader och genom andra kroppar till mottagaren som absorberar mikrovågor i sin hjärna.

Om du däremot talar i en vanlig telefon förvandlas dina ord till signaler eller  ljus i en fiberoptisk kabel som oskyldigt och blixtsnabbt skickas i en kabel i marken till mottagaren. Du smutsar inte ned luften med dina mikrovågor. Du är miljövänlig. Du har ringt ett ”rent” samtal. Fiberoptik är ett miljövänligt alternativ.

Karlstad Kommun funderar på att istället för att lägga ned fiberoptiska kablar använda elnätets kablar för bredband. Detta innebär en omfattande nedsmutsning och störning av elnätet. Har någon miljömässig konsekvensanalys gjorts? Förmodligen inte. Detta är nya ideer som man kastar sig in i utan att egentligen undersöka störningar och framförallt hälsorisker.  En gång i tiden ansågs asbest vara ett helt fantastiskt byggnads material. Det höjdes till skyarna. Men idag vet vi att asbest står för cancer och tragedi. Om tio år talar vi kanske på samma sätt om tokiga kommunala tjänstemän som över huvud taget kunde fundera på att använda elnätet till bredband. Tänk om störningar på elnätet innebär bränder i hemmen? Vem är då ansvarig?  Om försäkringsbolagen höjer premier för folk som har dåligt elnät (med störningar från bredband) vem är ansvarig då?

Samhället  har tidigare valt att investera i ett dyrt och väl utbyggt avloppsnät. Det ansågs då vara en bra investering för framtiden. Det var miljövänligt att slippa transportera latrintunnor över hela staden. Ett väl utbyggt fiberoptiskt nät är också en bra investering på lång sikt. Luften blir inte nedsmutsad av mikrovågor. Elnätet  slipper störningar. Fiberoptik på företagen, mellan företagen och sedan i varje hem, då har vi en framtidssäker investering. En investering som klarar av telefoni, kabel-TV, tvåvägskommunikation, och snabba Internetförbindelser -- utan att störa elnätet.

Likaväl som man idag diskuterar återvinning, kommer man i framtiden att diskutera ”miljövänlig kommunikation”. Då vore det trevligt om Karlstads Kommun kan skryta med att man inte föll för det ”billigare”  men ”smutsiga”alternativet med bredband på elnätet. Att Karlstad från början valde miljövänligt bredband!

Leif Södergren
ansvarig för utlandskontakter 
FEB Föreningen för El- och Bildskärmsskadade