Elöverkänsligas Förbund - www.feb.se | 14 februari 2002
 
PRESSRELEASE
 

Tiotusen personer kräver frizoner

Närmare 10.000 namn har på kort tid samlats in i en stödaktion för elöverkänslige IT-ingenjören Per Segerbäck, Norrtälje. 
– Hans läge är förtvivlat, säger Ingela Hammar, ordförande i Elöverkänsligas Förbund. Vilken dag som helst startar Telia sändningarna från en ny mobilmast nära hans hem utanför Hallstavik. Per reagerar mycket kraftigt på högfrekvent strålning. Han blir efter kort tid medvetslös och får störningar i hjärtrytmen. Vi vet inte hur vi ska hjälpa Per. Myndigheterna tar oss inte på allvar. Insamlingen är den första samlade opinionsyttringen någonsin i Sverige för en elöverkänslig persons rättigheter.

Regeringsföreträdare säger sig “ta frågan på största allvar.“ I verkligheten svarar man inte ens på brev. Det verkar som om regeringen har svårt att hantera frågan med alla människor som rapporterar sjukdomssymtom av mobilstrålningen, samtidigt som man beslutat att nya mobilnätet 3G snart ska täcka hela landet.
  Per Segerbäck blev riksbekant som IT-ingenjören som fick sparken av Ericsson på grund av elöverkänslighet. För ett år sedan tog han - i sin skyddsdräkt - emot SIFs civilkuragepris för sin kamp. Sätts sändningarna av mikrovågor igång nära hans hem, räknar han med mindre än en halvtimma för att ta sig därifrån innan han är helt utslagen. Och vart ska han ta vägen? Den nästan 100%-iga täckningsgraden för 3G medför att hela Sverige inom kort blir obeboeligt för de svårt elöverkänsliga.

– Vi måste få löften från regeringen om att få frizoner för våra svårast drabbade medlemmar, de känner sig hotade till livet. Vi har flera hundra personer som är “mastflyktingar“ idag, som letar platser där de kan må bra. Vi förstår att näringslivets krav är viktiga för regeringen. Men i längden kan det ändå inte vara lönsamt för någon, om människor blir sjuka av den ny tekniken, säger Ingela Hammar.
  Det verkar som om strålningen från mobiltelefonin stör kroppens biologiska system. Vi som är extra känsliga, känner av mobilstrålningen i kroppen. Vid ett vetenskapligt försök kunde en elöverkänslig i en buss med mörklagda fönster peka ut sändarmaster efter vägen. Nyligen kom den s.k Santini-rapporten från Frankrike som visar att utbrändhetssymtom är vanligare ju närmare man bor en mast, säger Ingela Hammar. För folkhälsans skull anser vi att de allmänna mikrovågsnivåerna måste sänkas. 
  Den 18 december skrev Elöverkänsligas Förbund  till statsministern och bad om en uppvaktning med anledning av namninsamlingen för Per Segerbäck. Något svar har man än så länge inte fått från regeringskansliet.

Stockholm/Göteborg den 14 februari 2002

Elöverkänsligas Förbund
 

För mer information: Elöverkänsligas Förbund 08-33 42 87